Welke koffiemolen kopen?

Bart Hermsen
11-06-21
 • 0
 • 0

Welke koffiemolen kun je het beste kopen?

Heb je een nieuwe espressomachine, of wil je graag de kwaliteit van je koffie verbeteren. Dan is het kopen van een nieuwe of betere koffiemolen vaak de eerste stap. Maar welke bonenmolen kun je het beste kopen voor jouw manier van koffiezetten?

Als vuistregel kun je stellen dat een koffiemolen kopen minimaal dezelfde aandacht (maar misschien nog wel meer) nodig heeft als de overweging voor de juiste espressomachine of koffiezetapparaat. Als budget om een koffiemolen te kopen, kun je het beste rekening houden met de helft van het budget voor een espresso- of koffiezetapparaat.

Soorten koffiemolens

Ondertussen is het selectie kwaliteit koffiemolens bij Obatala blijven groeien, daardoor is het soms lastig een keuze te maken welke koffiemolen nu geschikt is voor jouw manier van koffiezetten. Of je nu een elektrische koffiemolen wil kopen, of een handmatige bonenmaler wilt kopen, de filters aan de linkerzijde van de website helpen om het aanbod te filteren. Ook kan je op merk filteren zoals een Baratza koffiemolen of de bekende handmolens van Comandante. Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen tussen de soorten koffiemolens voor je uiteen.

Elektrische koffiemolens

De koffiemolens waar een stekker aanzit, zijn natuurlijk elektrische koffiemolens. Hoe fijner de koffie gemalen dient te worden, hoe meer energie je er voor nodig hebt en dan is met de hand koffie malen echt een workout aan het worden. Vandaar dat koffiemolens voor espressomachines of molens voor de horeca vrijwel altijd elektrische koffiemolens zijn. Je kunt dus veel meer koffie malen met minder moeite. Een elektrische koffiemolen kopen maakt het leven net even wat makkelijker.

Handmatige koffiemolens

Handmatige koffiemolens zien we steeds meer terugkomen. Het geeft net even die extra beleving bij het maken van een V60 koffie of voor je Aeropress. Met name omdat handmatige koffiemolens kleiner zijn en makkelijker mee te nemen, zijn ze ideaal voor onderweg of op vakantie. Trek je er deze vakantie op uit? Vergeet dan niet een handmatige koffiemolen te kopen voor je vertrekt.

Retentie bij koffiemolens

Retentie van koffie in je koffiemolen is het achterblijven van koffie na een maling. Dit is ongewenst omdat deze oude restjes bij een volgende maling weer tussen de nieuwe koffiemaling komt.

Vaak wordt gedacht dat vlakke maalschijven een hogere retentie hebben omdat het oppervlakte van de maalschijven groter is. Dat is een misvatting. Wat na de maalschijven plaatsvindt (waar de gemalen bonen terecht komen) heeft meer invloed op eventuele retentie. Statische elektriciteit is hier een grote veroorzaker van retentie. Dus een uitlaat zonder statische elektriciteit zorgt al voor veel minder kans op retentie. Daarin heeft een conische koffiemolen wel een voordeel, omdat in veel gevallen het koffiemaalsel direct in de piston of reservoir terecht komt. Een bonenmolen met conische maalschijven zorgt dus vaak wel voor minder retentie, maar dat komt eerder door de behuizing dan de maalschijven zelf.

Pro tip: Bij single dosing, voorkom je statische elektriciteit door het toevoegen van een druppeltje water tussen de koffiebonen.

Soorten maalschijven voor koffiemolens

Buiten het materiaal van de maalschijven, verdelen we koffiemolens in 2 verschillende soorten wat betreft de vorm van de maalschijven. De conische maalschijf en de vlakke maalschijf. Beide maalschijven malen de koffiebonen op basis van druk/pressie ten opzichte van een voordelige bonenmaler welke de bonen maalt/hakt op basis van roterende mesjes. Deze “blender” koffiemolens hebben we in ons assortiment omdat dit echt een verspilling van goede koffiebonen is. Het verschil tussen deze conische en vlakke maalschijven is zoals het vergelijken van appels en peren; beide zijn gelijkend maar ook erg verschillend, hieronder beschrijven we voor jou de belangrijkste verschillen.

Let op dat er met name bij vlakke maalschijven ook nog verschil zit in materiaal zoals metalen of keramische maalschijven. Dat er ook nog verschillende maalschijven zijn om verschillende soorten koffie mee te maken. Wellicht dat we hier later een blogpost aan wijden om er dieper op maalschijven in te gaan.


Vlakke maalschijven

Vlakke maalschijven worden geroemd om hun consistentie in de maling. Al is dit zeker ook afhankelijk van andere variabelen, is een gelijke en consistente maling makkelijker te bereiken met vlakke maalschijven. Omdat de maalschijven plat zijn, is er meer vermogen nodig om de koffiebonen te malen, wat weer resulteert in meer warmte. Als de maalschijven verhitten bij veelvuldig gebruik, zetten ze uit. Dit heeft als gevolg dat de ruimte tussen de maalschijven afneemt, en dat heeft invloed op je maling. Een koffiemolen met vlakke maalschijven moet daardoor ook een goede koeling en airflow hebben.

 • Consistenter in het algemeen
 • Minder geluidsproductie van de schijven
 • Motor heeft meer vermogen nodig, maakt daardoor meer geluid
 • Behuizing heeft goede koeling nodig

Conische maalschijven

Vaak wordt gedacht dat vlakke maalschijven een hogere retentie hebben omdat het oppervlakte van de maalschijven groter is. Dat is een misvatting. Wat na de maalschijven plaatsvindt heeft meer invloed op eventuele retentie. Statische elektriciteit is een grote veroorzaker van retentie. Dus een uitlaat zonder statische elektriciteit zorgt al voor veel minder kans op retentie. Omdat conische maalschijven een kleiner oppervlakte hebben dan vlakke maalschijven, is er minder vermogen nodig de bonen te malen. Daardoor is de motor van de koffiemolen in veel gevallen ook stiller. De koffie kan ook sneller gemalen worden, het nadeel hiervan is weer dat juist het malen van de koffiebonen tussen de maalschijven meer geluid produceert. Conische maalschijven, zoals bijvoorbeeld de Baratza Sette 270Wi zorgen voor een zeer snelle maling van de koffiebonen, maar met meer geluid. 

 • Sneller in het malen
 • Minder geluidsproductie in de molen
 • Vaak compact formaat
 • Vaak voordeliger dan platte maalschijven
 • Minder consistent

Welke koffiemolen, per koffiesoort

Niet elke koffiemolen is geschikt voor jouw voorkeur om koffie mee te zetten. Veel koffiemolens zijn instelbaar voor de fijnheid van de soort koffie. Afhankelijk van de soort molen, kun je daarmee malen voor zowel espresso als filterkoffie.

Indien je de bonenmaler specifiek voor espresso gebruikt, dan kan je beter voor een espresso koffiemolen kiezen, welke ook verstelbaar is, maar binnen de range voor espresso’s. Hetzelfde geldt voor koffiemolens voor filterkoffie.

Koffiemolen voor espresso

Een koffiemolen voor espresso maalt de koffiebonen een stuk fijner dan voor bijvoorbeeld filter koffie. Het instellen van de maling bij espresso is nog belangrijker, omdat je hiermee de doorlooptijd en extractie van de espresso bepaald. Voor een espresso kun je als vuistregel aanhouden een extractietijd tussen de 25 en 30 seconden. Binnen deze tijd wil je het gewicht van de gemalen koffie, verdubbelen in gezette koffie. Dus voor 17gram gemalen koffie wil je 34gram espresso binnen 25 tot 30 seconden doorlooptijd. Indien je veel meer koffie krijgt binnen deze tijd, dan wil je de koffiemolen verstellen naar een fijnere maling. Op die manier vergroot je de weerstand die het water heeft om door de puck te gaan. Als de extractie te lang duurt, dan verstel je de molen uiteraard naar een grovere maling om een snellere extractie te krijgen. Doe dit altijd in kleine stapjes. Ook is het belangrijk om na elke wijziging een paar gram koffie te vermalen, om eventuele achtergebleven gemalen koffie (retentie) te verwijderen. Wil je meer lezen over hoe je een espresso maakt, lees dan het blog artikel. 

Koffiemolen voor filterkoffie

Een koffiemolen voor filterkoffie maalt de de koffiebonen een stuk grover dan een espressomaling, soms ook wat minder consistent. Iets minder consistentie van de maling, wordt door sommige liefhebbers juist omarmd, omdat dit een grotere mate van complexiteit zou opleveren. Al zweren andere liefhebbers juist weer bij consistentie. Zo heeft elke koffieliefhebber dus zijn eigen smaak en voorkeur. Voor Omdat er voor filterkoffie meer ruimte tussen de maalschijven zit, is er minder kracht nodig om te malen. Daardoor zijn de koffiemolens voor filterkoffie ook uitermate geschikt als handmolen. Met name Hario en Comandante zijn staan bekend om hun uitstekende handmatige koffiemolens, deze zijn zelfs te koop met keramische maalschijven.

 • 0
 • 0

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.